Łykanie a mikrobiota

Łykanie u koni jest uznawane za nałóg, czyli czynność, która nie jest groźna ani dla konia, ani dla człowieka. Dotyczy ok. 13% koni i choć wydaje się to być małą liczbą, to warto nadmienić, że wrzody kiedyś były rzadką przypadłością. Uznaje się, że łykanie pojawiło się na skutek braku poszanowania zasad dobrostanu koni, które przytoczę dla przypomnienia:

Idąc tą logiką, jeśli zapewnimy naszemu podopiecznemu tych pięć wolności, to powinien on zaprzestać łykania. Jednak nie zawsze jest to takie proste. I właśnie z tego powodu temat ten jest pod stałym nadzorem badaczy. Ostatnio pojawiły się badanie (1), gdzie wykryto, że konie łykające mają inną mikrobiotę układu pokarmowego niż konie, które nie wykazywały problemów behawioralnych. Odpowiada to coraz większej ilości badań, potwierdzających wpływ mikrobioty na układ nerwowy. Choć niestety na chwilę obecną więcej mamy prac na ten temat w stosunku do ludzi, to możemy śmiało wnioskować, że podobna sytuacja ma miejsce u zwierząt.

“Badania z ostatnich lat wskazują na niebagatelny wpływ mikrobioty jelitowej na organizm, a co więcej – na mózg. Nowo poznane szlaki komunikacji między bakteriami jelitowymi i mózgiem pozwalają wnioskować, że mogą one regulować procesy psychiczne i zachowanie. Wiemy już, że mikrobiota jelitowa odgrywa szczególną rolę w zaburzeniach lękowych i depresyjnych; zaobserwowano również jej pewne związki z chorobami neurorozwojowymi i neurodegeneracyjnymi.”

W badaniu wykorzystano próbki kału od 12 koni, połowa z nich łykała, a połowa nie wykazywała problemu. Wykonano analizę kału i oceniono struktury społeczności bakteryjnych kału. Oczywiście wykryto standardowe bakterie, które zasiedlają układ pokarmowy u wszystkich badanych koni. Jednak u łykającej części badania stwierdzono większą ilość przedstawicieli bakterii Ruminococcacae, podczas gdy u koni kontrolnych (zdrowych) większą ilość Lachnospiraceae. Wynikiem tej różnicy w ilości bakterii były inne częstsze szklaki metaboliczne. Konie kontrolne miały więcej szlaków związanych z syntezą biotyny i witaminy B6, a konie łykające degradację polisacharydów i biosyntezy różnych aminokwasów. Co nam dają te wyniki? W praktycznym życiu na razie niewiele. Jest możliwość, że skład mikrobioty jelit odgrywa dużą rolę w sterotypiach. Jednak nie wiemy, czy zmiana mikrobiomu powoduje łykanie, czy też może łykanie powoduje zmianę mikrobiomu. Oczywiście, możemy dmuchać na zimne i wprowadzić synbiotyki do diety koni. Pamiętajcie jednak przy tym, że podstawa żywieniowa jest jedna: pasza objętościowa. Wpływa ona nie tylko na zdrowie fizyczne koni, ale również na behawioryzm, co niestety często umyka wielu osobom.

Jeśli potrzebujesz pomocy w żywieniu swojego podopiecznego, zapraszam do kontaktu! Mokoszowa

Źródła o których wspominam:
1. Martínez-Aranzales J.R., M. Córdoba-Agudelo, and J.E. Pérez-Jaramillo 2024: Fecal microbiome and functional prediction profiles of horses with and without crib-biting behavior: A comparative study. Journal of Equine Veterinary Science:105198.
2. https://web.swps.pl/strefa-psyche/blog/relacje/23104-mikrobiom-jelitowy-a-mozg

Zobacz więcej

Tech-wet | Właścicielka koni | Tworzę webinary | Zoodietetyk koni | Magister | Pracownik kliniki dla koni

Webinary & E-booki

Darmowe materiały

Więcej o mnie