Łykanie u koni jest uznawane za nałóg, czyli czynność, która nie jest groźna ani dla
konia, ani dla człowieka. Dotyczy ok. 13% koni i choć wydaje się to być małą liczbą, to
warto nadmienić, że wrzody kiedyś były rzadką przypadłością.
Uznaje się, że łykanie pojawiło się na skutek braku poszanowania zasad dobrostanu
koni, które przytoczę dla przypomnienia:
Idąc tą logiką, jeśli zapewnimy naszemu podopiecznemu tych pięć wolności, to powinien on
zaprzestać łykania. Jednak nie zawsze jest to takie proste. I właśnie z tego powodu temat ten
jest pod stałym nadzorem badaczy.
Ostatnio pojawiły się badanie (1), gdzie wykryto, że konie łykające mają inną
mikrobiotę układu pokarmowego niż konie, które nie wykazywały problemów
behawioralnych. Odpowiada to coraz większej ilości badań, potwierdzających wpływ
mikrobioty na układ nerwowy. Choć niestety na chwilę obecną więcej mamy prac na ten
temat w stosunku do ludzi, to możemy śmiało wnioskować, że podobna sytuacja ma miejsce
u zwierząt.
“Badania z ostatnich lat wskazują na niebagatelny wpływ mikrobioty jelitowej na
organizm, a co więcej – na mózg. Nowo poznane szlaki komunikacji między
bakteriami jelitowymi i mózgiem pozwalają wnioskować, że mogą one regulować
procesy psychiczne i zachowanie. Wiemy już, że mikrobiota jelitowa odgrywa
szczególną rolę w zaburzeniach lękowych i depresyjnych; zaobserwowano również jej
pewne związki z chorobami neurorozwojowymi i neurodegeneracyjnymi.”
W badaniu wykorzystano próbki kału od 12 koni, połowa z nich łykała, a połowa nie
wykazywała problemu. Wykonano analizę kału i oceniono struktury społeczności
bakteryjnych kału. Oczywiście wykryto standardowe bakterie, które zasiedlają układ
pokarmowy u wszystkich badanych koni. Jednak u łykającej części badania stwierdzono
większą ilość przedstawicieli bakterii Ruminococcacae, podczas gdy u koni kontrolnych
(zdrowych) większą ilość Lachnospiraceae. Wynikiem tej różnicy w ilości bakterii były inne
częstsze szklaki metaboliczne. Konie kontrolne miały więcej szlaków związanych z syntezą
biotyny i witaminy B6, a konie łykające degradację polisacharydów i biosyntezy różnych
aminokwasów.
Co nam dają te wyniki? W praktycznym życiu na razie niewiele. Jest możliwość, że
skład mikrobioty jelit odgrywa dużą rolę w sterotypiach. Jednak nie wiemy, czy zmiana
mikrobiomu powoduje łykanie, czy też może łykanie powoduje zmianę mikrobiomu.
Oczywiście, możemy dmuchać na zimne i wprowadzić synbiotyki do diety koni. Pamiętajcie
jednak przy tym, że podstawa żywieniowa jest jedna: pasza objętościowa. Wpływa ona nie
tylko na zdrowie fizyczne koni, ale również na behawioryzm, co niestety często umyka wielu
osobom.
Jeśli potrzebujesz pomocy w żywieniu swojego podopiecznego, zapraszam do
kontaktu!
Mokoszowa
Źródła o których wspominam:
1. Martínez-Aranzales J.R., M. Córdoba-Agudelo, and J.E. Pérez-Jaramillo 2024: Fecal microbiome
and functional prediction profiles of horses with and without crib-biting behavior: A comparative
study. Journal of Equine Veterinary Science:105198.
2. https://web.swps.pl/strefa-psyche/blog/relacje/23104-mikrobiom-jelitowy-a-mozg
Zobacz więcej
Tech-wet | Właścicielka koni | Tworzę webinary | Zoodietetyk koni | Magister | Pracownik kliniki dla koni