Żelatyna dla koni

Żelatyna jest jednym z najtańszych suplementów, jakie możemy znaleźć w swojej kuchni i jednocześnie zastosować u koni. Nie jest popularna, mimo to często znajduje się w składzie suplementów. Jedną z głównych obaw właścicieli koni jest to, że żelatyna jest produktem odzwierzęcym, a konie to przecież roślinożercy. Kolejnym zniechęcającym aspektem, do wykorzystania żelatyny, jest przeświadczenie, że nie wykazuje działania na stawy. Mimo to, często znajdziecie żelatynę zaleceniach dietetycznych, które Wam wysyłam. Teraz wytłumaczę, dlaczego warto spróbować włączyć ją do diety Twojego konia!

Jednak by wszystko dobrze zrozumieć, musimy sobie wytłumaczyć, czym tak naprawdę jest żelatyna. Jest to białko odzwierzęce otrzymywane z kolagenu, który jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej występującej w kościach, cząstkach i skórze każdego zwierzęcia (Gomez-Gulien i.in 2011). Kolagen jest najliczniej występującym białkiem strukturalnym u zwierząt. Stanowi około 30% całkowitej zawartości białka w organizmie (Liu D., Nikoo M., i in. 2015). I to właśnie na kolagenie najbardziej nam zależy. Największym minusem żelatyny (jak dla mnie) jest to, że jest ona bardzo bogata w aminokwasy, ale te które organizm sam potrafię wytworzyć. Niestety ma stosunkowo niską zawartość niezbędnych aminokwasów, takich jak tryptofan, izoleucyna i metionina, czyli tych, na których na co dzień najbardziej nam zależy

Kopyta:

Wykonano badania na ludziach i zwierzętach, gdzie udowodniono, że żelatyna może mieć działanie poprawiające zdrowie stawów, ścięgien i więzadeł oraz stanu skóry jej tworów. Skąd takie działanie? Wykazano, że żelatyna może stymulować syntezę kolagenu w organizmie (Shaw G., Lee-Barhel A., i in. 2017). Rzetelnych prac na koniach mamy niewiele. Wykonano badanie, gdzie przez 56 dni stosowano żelatynę u kucy szetlandzkich w celu sprawdzenia, czy ma ona wpływ na róg kopytowy? Pojawiły się jednak 2 problemy w tym badaniu. Mianowicie, kopyto potrzebuje minimum 12 miesięcy, aby zrosnąć od koronki do podłoża. Dodatkowo grupa przyjmująca żelatynę wynosiła tylko 8 osobników co jest za małą liczbą, aby uzyskać wiarygodne wyniki. Mimo to, wysnuto wniosek, że żelatyna nie ma wpływu na stan kopyt (Butler Jr. K.D., Hintz H.F. 1977). Jednak u ludzi stosując odpowiednią ilość żelatyny, odpowiedni okres czasu jak i większą grupę badawczą, uzyskano efekt poprawy stanu płytki paznokci (Rosenberg G. i in. 1957).

Stawy:

Coś co mnie osobiście najbardziej interesowało, czyli czy żelatyna ma wpływ na funkcjonowanie stawów. Okazuje się, że może mieć! W badaniu na ludziach z chorobą zwyrodnieniową stawów wykazano, że suplementacja żelatyną zmniejsza ból stawów (Adam M. 1991). U ludzi po wysiłku fizycznym, którzy przyjmowali żelatynę wykryto wzrost stężenia PINP, w porównaniu do grupy kontrolnej. PINP jest markerem do oceny syntezy kolagenu w organizmie (Shaw G., Lee-Barhel A., i in. 2017). A jak jest u koni? Wykazano pozytywny wpływ suplementacji żelatyny na profil aminokwasów we krwi, tych które organizm sam wytwarza i jednocześnie tych, które występują w chrząstce stawowej -> glicyna i prolina. Są więc one łatwo wchłaniane przez konie, nie wiemy jednak czy są skutecznie wykorzystywane do tworzenia chrząstki (Coenen M. i in. 2006; Appelt K. i in. 2005). Podsumowując wątek badań, mamy ich za mało, aby jednoznacznie i naukowo stwierdzić, że żelatyna daje pozytywne efekty. Jednak z racji na jej łatwą dostępność, niską cenę i stosunkowe bezpieczeństwo stosowania, myślę, że warto ją wprowadzić do diety. Ryzykujemy jedynie brakiem efektu stosowania, a ten, według koniarzy, pojawia się w postaci chętniejszego do ruchu konia.

Żelatyna jest stosunkowo bezsmakowym proszkiem, który jest chętnie pobierany przez konie. Możemy ją podawać w formie proszku lub też rozpuścić w szklance wody i na świeżo podać do paszy. Polecam jednak unikać konsystencji żelka czy galaretki, ponieważ wiele koni za nią nie przepada. Zgodnie z dostępnymi badaniami na koniach dzienna dawka to 60 g żelatyny. Taka ilość powinna zadziałać pozytywnie na stawy, ponieważ zwiększa poziom glicyny i proliny we krwi (Coenen M. i in. 2006; Appelt K. i in. 2005). FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) uznają żelatynę za stosunkowo bezpieczną, czyli jest dobrze tolerowana i stwarza niskie ryzyko niepożądanych efektów. Trzeba jednak mieć na uwadze, że niektóre konie mogą mieć reakcję alergiczną na żelatynę, dlatego trzeba je obserwować. Nie przekraczamy również dziennej dawki zaleconej przez zoodietetyka, ponieważ w nadmiarze może ona powodować problemy trawienne.

Stosując żelatynę u swoich koni nie spodziewałam się niczego. Cóż, lepiej się zaskoczyć niż rozczarować, prawda? Natychmiastowego efektu nie zaobserwowałam, ale po jakimś czasie zauważyłam poprawę w szybszym rozgrzewaniu się oraz w rzadszym strzykaniu stawów. Jednak na bolące stawy, po artroskopii, uszkodzeniach i zwyrodnianiach nie stawiałbym na samą żelatynę. Połączyłabym ją z kwasem hialuronowym, czarcim pazurem i boswellią aby zadziałać przeciwbólowo oraz wspierająco maziówkę i tkankę.

Mokoszowa

Źródła o których wspominam:

1. Gómez-Guillén, M. C., et al. "Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review." Food hydrocolloids 25.8 (2011): 1813-1827.

2. Liu, D., Nikoo, M., Boran, G., Zhou, P., & Regenstein, J. M. (2015). Collagen and gelatin. Annual review of food science and technology, 6(1), 527-557.

3. Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143.

4. Butler Jr, K. D., & Hintz, H. F. (1977). Effect of level of feed intake and gelatin supplementation on growth and quality of hoofs of ponies. Journal of Animal Science, 44(2), 257-261.

5. Rosenberg S., Oster K.A., Kallos A., Burroughs W., (1957). Further studies in the use of gelatin in the treatment of brittle nails. AMA Archives of Dermatology, 76(3), 330-335.

6. Adam M. (1991). What Effects Do Gelatin Preparations Have?: Therapy of Ostheoarthitis. Therapiewoche.

7. Coenen, M., Appelt, K., Niemeyer, A., & Vervuert, I. (2006). Study of gelatin supplemented diet on amino acid homeostasis in the horse. Equine Veterinary Journal, 38(S36), 606-610.

8. Appelt, K., Niemeyer, A., Vervuert, I., & Coenen, M. (2005). The effects of training and gelatine supplementation on plasma amino acid profile in resting horses. PFERDEHEILKUNDE, 21, 105.

Zobacz więcej

Tech-wet | Właścicielka koni | Tworzę webinary | Zoodietetyk koni | Magister | Pracownik kliniki dla koni

E-booki | Webinary

Darmowe marteriały

Więcej o mnie

Mój blog | Nowości